Alles over het vignet 2019/2020: Oostenrijk & Zwitserland!

Wanneer er een dik pak sneeuw in de Alpen is gevallen, staan wintersportliefhebbers weer te popelen om richting de bergen te vertrekken. Een aantal weken voor vertrek is er een vraag die elk jaar terugkomt. Hoe zit het ook alweer met het vignet? Hebben Oostenrijk en Zwitserland vignetplicht? Wat zijn de kosten voor een vignet 2019/2020 en de mogelijkheden? Wist je bijvoorbeeld dat er tegenwoordig ook een digitaal vignet is die verbonden is aan je kentekenplaat? In dit blog vertellen we je alles over en geven we enkele tips!
Vignet Oostenrijk
Voor toeristisch verkeer in Oostenrijk geldt vignetplicht. Dit betekent dat, als je op bepaalde snelwegen rijdt, je een Autobahnvignet moet hebben voor motorvoertuigen tot 3500 kg. Je zou het vignet eigenlijk kunnen zien als een soort ‘tolsticker’. Deze sticker dient altijd goed zichtbaar te zijn en boven of onder aan de linkerzijde of in het midden bovenaan de voorruit geplakt te worden. En zijn verkrijgbaar bij tankstations in de buurt van de snelweggrensovergangen of online. Oostenrijk kent drie soort vignetten met een geldigheidsduur variërend van tien dagen, twee maanden of een jaar.

Kosten autovignet Oostenrijk 2019:
- 10 dagen: € 9,20
- 2 maanden: € 26,80
- 1 jaar: € 89,20
Kosten autovignet Oostenrijk 2020:
- 10 dagen: € 9,40
- 2 maanden: € 27,40
- 1 jaar: € 91,10

Vignet Zwitserland
Ook in Zwitserland geldt vignetplicht. Deze zijn verkrijgbaar in de buurt van de snelweggrensovergangen of online. Wil je geen lange rij riskeren? Koop het vignet dan online. Wel zo handig! In Zwitserland kennen ze alleen het jaarvignet. Het vignet kost CHF 40,-. Het bedrag hieronder is omgerekend in euro’s met de toen huidige koers en kan dus iets afwijken.

Kosten autovignet Zwitserland 2019:
- 1 jaar: € 36,40
Kosten autovignet Zwitserland 2020:
- Zodra de prijzen bekend zijn worden deze hier weergeven.

Blog:Alles over het vignet 2019/2020: Oostenrijk & Zwitserland!-2

Digitaal vignet
Ja, je leest het goed! Sinds vorig jaar is er naast het zelfklevend vignet nu ook het digitale vignet. Deze zijn verkrijgbaar bij meerdere websites zoals bijvoorbeeld op de website van vignetoostenrijk.nl. Het digitale vignet is verbonden aan de kentekenplaat van je auto. Super handig toch? Geen getob bij terugkomst met je emmertje sop en krabber om die klevende sticker te verwijderen. Maar let op! Houd er rekening mee dat het vignet pas na achttien dagen geldig is. De reden hiervoor is dat klanten volgens de Europese richtlijn voor consumentenbescherming 14 dagen herroepingsplicht hebben. En dan worden er nog een aantal dagen gerekend voor een verzending per post. Dus wil je last minute een vignet scoren? Dan is digitaal helaas geen optie!

Tips vignet 2019/2020:
1. Zorg dat je ruim van tevoren een vignet aangeschaft dan verklein je de kans om een boete te riskeren. Deze boetes zijn namelijk niet zo laag als de verkeersboetes in Duitsland. Een boete kost in Oostenrijk al snel €240,-. Zonde van je zuurverdiende centjes dus.
2. Als je het vignet aan de grens aanschaft kun je op meerdere wijze betalen. Zo kun je contant, met pin of met creditcard betalen.
3. Wil je na gebruik het vignet gemakkelijk van je autoruit verwijderen? Wrijf de klevende sticker dan eerst over je spijkerbroek heen zo maar

Voor meer specifieke informatie verwijzen we je door naar de website van de ANWB. Zij zijn overigens niet de goedkoopste aanbieder.

Alvast een hele goede reis naar je wintersportbestemming gewenst!
Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.