-

Lekker: positief nieuws uit de Alpen!

Corona domineert al veel te lang het nieuws. Inmiddels voelen we enorm sterk de behoefte om daar positief nieuws tegenover te zetten. Daarom houden we je hier op de hoogte van het leukste nieuws uit de Alpen!

Start 30e ijssculpturenwedstrijd in Valloire

11-01-2022 - Vanaf dinsdag 11 januari t/m vrijdag 14 januari vindt op 3 km van Valloire - in het gehucht 'Les Verneys' - voor de 30e keer de indrukwekkende ijssculpturenwedstrijd plaats. Gedurende 4 dagen maken 20 beeldhouwers de meest waanzinnige kunstwerken uit ijs. De wedstrijd wordt op vrijdag feestelijk afgesloten met een muzikale lichtshow. Van 18 t/m 21 januari vindt in Valloire ook de 38e sneeuwsculpturenwedstrijd plaats.

IJssculpturen Xavier Aura / Valloire Tourisme
© Xavier Aura / Valloire Tourisme

Sensor tegen sneeuwverspilling

07-01-2022 - Weinig sneeuw in het skigebied? Dan is kunstsneeuw onmisbaar. Maar voor de productie ervan zijn grote hoeveelheden water en elektriciteit nodig. Onderzoekers hebben nu een sensor ontwikkeld waarmee de consistentie van kunstmatige sneeuw geanalyseerd kan worden. Een nauwkeurige voorspelling van de duurzaamheid van het sneeuwdek moet tot 30 procent kunstsneeuw besparen.

De sensor werd ontwikkeld door Aleksej Korabowski van de start-up Snowision. "De sensor wordt geïnstalleerd op een mast in het skigebied. Afhankelijk van de hoogte kan het de sneeuw analyseren in een gebied van maximaal een kilometer. We meten meerdere sneeuwparameters tegelijk. Bijvoorbeeld de diepte van het sneeuwdek, de temperatuur en de dichtheid. Er wordt gebruik gemaakt van microgolftechnologie. De golven dringen door de sneeuw en kunnen zo de consistentie ervan bepalen."

De sneeuwsensorgegevens worden samen met satellietgegevens ingevoerd in een voorspellingsmodel dat berekent hoe lang het sneeuwdek zal blijven liggen. Hierdoor kunnen exploitanten van skigebieden gericht de benodigde hoeveelheid kunstsneeuw produceren - dit bespaart volgens Korabowski tot 30 procent kunstsneeuw. "Als de grootste skigebieden in de Alpen de technologie zouden gebruiken, zou dat een besparing van 1,5 miljoen ton kunnen opleveren." Over twee tot drie jaar moet de sensor klaar zijn voor de markt. Over tien jaar wil Snowision vertegenwoordigd zijn in wel 500 skigebieden.

Legendarische Kitzbüheler club 'Take Five' weer open!

06-01-2022 - Woensdag gaat de legendarische Kitzbüheler club 'Take Five' weer open. Het restaurant werd op oudejaarsavond gesloten. Niet vanwege een overtreding van de coronamaatregelen, die strikt werden nageleefd, maar vanwege een gebrek aan bedrijfsregistratie. Dinsdagochtend werd de sluiting door de autoriteiten opgeheven. De staat Tirol bevestigde dat "alle benodigde documenten en dus de bedrijfsregistratie" nu beschikbaar zijn. De 'Take Five' bestaat al 35 jaar en is een begrip voor veel wintersporters.

Twee nieuwe skiroutes in Serfaus-Fiss-Ladis

05-01-2022 - We raden het natuurlijk niet aan, maar soms is het toch even heerlijk om net die tiefschnee naast de piste mee te pakken. Dat weten ze in Serfaus-Fiss-Ladis ook, en daarom hebben ze 2 gloednieuwe freeride-routes aangelegd! De Kuhalmroute (#47) in Fiss beslaat 1000 meter en 250 hoogtemeters. De korte tiefschnee-afdaling start net onder het gelijknamige bergrestaurant. De Schiltiroute (#53) start op Schönjochl (Schönjochabfahrt) en brengt je naar het 500 meter lager gelegen Steinegg. De medium-moeilijke afdaling is een must voor tiefschneeliefhebbers!

Escape game op de piste in Frankrijk

04-01-2022 - Georganiseerd door Escape Games United kun je in een aantal van onze favoriete skidorpen in de Franse Alpen een hele toffe escape game spelen. Buiten, in het dorp of op de piste! Hoe dat werkt? Met een ipad ga je op pad om te ontdekken wat je niet in het echt kunt zien. Middels augmented reality los je de puzzel op door te navigeren tussen de realiteit en een fictieve wereld. De escape game kan gespeeld worden in Val Cenis, Serre Chevalier, La Plagne, Tignes, Val d’Isère, Alpe d’Huez en Bessans.

Gloednieuwe zipline in Les Arcs

03-01-2022 - Snelheidsduivels opgelet! In Les Arcs vlieg je deze winter met 130 km/u over de piste. Niet op je ski’s, maar met de gloednieuwe zipline! Je start vanaf de top van de cabinelift Varet op 2680m hoogte. Met de zipline overbrug je maar liefst 1077 meter en kom je weer tot stilstand vlakbij de Olympische Vlam in Arc 2000. De zipline is open voor iedereen vanaf 10 jaar (en +/- 25 kg) en je kunt er alleen of met z’n tweeën in.

Kerstcadeau voor Kaprun: een elektrische skibus

25-12-2021 - Sinds eerste kerstdag rijdt er in de gemeente Kaprun (Pinzgau) een elektrische skibus. Dit seizoen worden wintersporters elke 20 minuten gratis van het dorpscentrum naar het dalstation van de Maiskogelbahn gebracht. Met een lengte van 9,5 meter en een breedte van 2,33 meter kan de bus door de smalle straatjes in het centrum rijden en wordt 's nachts opgeladen in Zell am See. De elektrisch bediende skibus is fluisterstil, volledig emissievrij en biedt plaats aan 67 passagiers. Wintervakantiegangers moeten worden aangemoedigd om af te zien van de eigen auto, volgens de Gletscherbahnen zou dit jaarlijks tot 1,5 miljoen autokilometers in Kaprun kunnen vermijden.

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden
Corona

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.