-

Welke ski past bij mij?

Je gaat op wintersport en je neemt mee: eigen ski’s. Waar een groot deel van de wintersporters nog altijd ski’s ter plekke huurt, zijn er tegenwoordig ook veel mensen die hun eigen ski’s kopen. Jarenlange ervaring of beginnende skiër, de vraag is welke skilatten het best bij jou passen. Het antwoord is voor iedere wintersporter anders. Waar moet je in vredesnaam beginnen? Wat bedoelen ze met stijfheid, radius en welke lengte is aan te raden? Chalet.be helpt je op weg!

Wanneer je op wintersport gaat en ervoor kiest om ski’s te huren, krijg je altijd de vraag: ben je beginner, gevorderd of expert? Het skiniveau is een belangrijk criterium bij het selecteren van ski’s. Niet alleen bij het huren, maar ook bij het kopen van je eigen ski’s. Welke ski past bij mij? Dat is afhankelijk van je niveau en wat je er mee wilt doen. Het is belangrijk dat je dit goed voor ogen hebt.

Welk niveau heb je?

 • Beginner: weinig tot geen ervaring met skiën. Je hebt de basis nog niet volledig onder de knie. De ene bocht is beter dan de ander en de pizzapunt blijft zichtbaar in de techniek. Slechte sneeuwkwaliteit? Een hel voor de beginnende skiër.
 • Gevorderd: Je hebt het skiën goed te pakken. Hier en daar word je nog betrapt op een schoonheidsfoutje, maar wat maakt het uit. Als gevorderde skiër kom je degelijk van elke piste af.
 • Expert: Je bent een ervaren skiër. Geen enkele afdaling is jou te gek en je komt overal soepel naar beneden. Parallel skiën op de zwarte of blauwe piste, voor de expert geen verschil. Zon, sneeuw of regen, je speelt met het terrein en daalt stijlvol af naar beneden.

Wat wil je dat de ski kan?

 • Allround skiën: op alle reguliere pistes skiën
 • Freestylen: skiën in een snowpark
 • Off-piste skiën: skiën buiten de reguliere pistes
 • Race carven: skiën op hoge snelheid
 • Tochten skiën: lange routes skiën
 • Slalom skiën: skiën met korte bochten

Heb je genoteerd welk niveau je hebt en wat je wil dat de ski goed kan? Dan is het tijd om te kijken naar de technische specificaties van de ski’s. Er zijn vier aspecten waar je rekening mee moet houden. Allereerst de radius van de ski. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste lengte en breedte hebt. Houd je ook nog rekening met de stijfheid van de ski? Dan weet je welke ski bij jou past. 

Ski radius

De radius, ofwel draaicirkel van de ski, wordt weergegeven in meters. Het heeft te maken met de taillering van je ski. Simpel gezegd is dit het verschil in breedte tussen de voorkant, het midden en de achterkant van je ski. De voor- en achterkant zijn breder dan het midden. Hierdoor zie je dat de ski vanaf het punt van je skischoen naar buiten wijst, zowel voor als achter. Deze boog houdt verband met de radius van je ski. Het is de denkbeeldige cirkel die je met een ski zou kunnen maken. Hierbij druk je de ski met zijn staalkant tegen de ondergrond aan. Ingewikkeld verhaal? Je hoeft de radius gelukkig niet zelf te berekenen. Het is wel belangrijk om de volgende vuistregels in je achterhoofd te houden:

 • Des te groter de taillering  (= verschil in breedte), des te kleiner de radius, des te kleiner de bochten.
 • Des te kleiner de taillering (= verschil in breedte), des te groter de radius, des te groter de bochten.

Welke radius past bij mij?

1.      Radius onder de 13 meter: slalom skiën, freestyle skiën

2.      Radius tussen de 13 en 20 meter: allround skiën, tochten skiën en freestyle skiën

3.      Radius tussen de 20 en 30 meter: off-piste skiën

4.      Radius boven de 30 meter: race carven

Voor beginnende wintersporters is een ski in categorie 2 gewenst. Je wilt als beginner wendbaar zijn, waardoor een grote radius niet prettig is. Daarentegen wil je ook weer niet een te kleine radius, omdat het anders lastig is om je balans te houden. Ook voor gevorderde skiërs is een radius in categorie 2 aan te raden. Voor experts hangt het er vanaf wat je met de ski’s wilt doen.  

Ski stijfheid

Hoe sterk kan een ski buigen? Dat is waar je naar kijkt bij de stijfheid van een ski. Des te stijver een ski, des te meer stabiliteit op de piste. Hier staat tegenover dat het ook meer energie kost om te skiën met een stijve ski. Ben je van plan om hoge snelheden te halen? Een stijve ski is het prettigst, maar vergeet niet dat je extra kracht zal moet leveren.

Over het algemeen zijn ski’s niet vlak, ze zijn licht gebogen. De buiging van een ski is te categoriseren in camber en rocker.

 • Camber: wanneer je een ski zonder binding (skischoen) plat op tafel legt, zie je een bolling. Enkel de voor- en achterzijde raken de ondergrond, het midden komt omhoog.
 • Rocker: wanneer de voor- en achterkant van de ski omhoog komen. Het is het tegenovergestelde van camber.

Welke stijfheid past bij mij?

1.      Flexibele ski’s: freestyle skiën

2.      Medium stijve ski’s: allround skiën, tochten skiën, off-piste skiën en slalom skiën

3.      Stijve ski’s: race carven en slalom skiën

Voor beginnende skiërs is het fijn als de ski niet te stijf en dus flexibel is. Je bent erg wendbaar en hoge snelheden zijn nog niet aan de orde. Voor hoge snelheden en veel grip op harde sneeuw is een stijve ski perfect. Des te hoger je skiniveau, des te beter je omgaat met een stijve ski. Heb je liever een relaxte wintersportvakantie? Niet te veel werk verzetten? Neem dan vooral niet een al te stijve ski.

Voor off-piste skiërs is het tot slot het lekkerst om met een rocker te skiën. In de diepe poedersneeuw komt de voorkant van je ski makkelijker omhoog. Deze ski gaat makkelijker om met oneffenheden in de sneeuw. Verder biedt een camber de meeste stabiliteit, zeker op hoge snelheden. Ski je over het algemeen op reguliere pistes? De camber ski past het best bij jou. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding. skier

De lengte van je ski’s

De skilengte is het volgende waar je rekening mee moet houden. Dit houdt verband met de radius en stijfheid van je ski. Neem als voorbeeld een rocker waarbij de voor-en achterkant van de ski omhoog komt. Door de uitvoering van de ski is er minder contact met de piste. In principe wil je dat de contactlengte, dus het totale oppervlakte ski wat de piste raakt, gelijk blijft. Heb je een rocker? Dan moet je dus een iets langere ski nemen ter compensatie. Bij de verschillende ski-uitvoeringen hangt de lengte dus af van de overige specificaties van de ski. Dit verschilt per type ski en is voor iedere wintersporter anders.

Welke lengte past bij mij?

Over het algemeen is je lichaamslengte een goed uitgangspunt, zeker bij het freestyle skiën. Voor de allround- en tochten skiër is een centimeter of 10 korter dan je totale lichaamslengte een mooie basis. Ben je een beginner? Dan kan het geen kwaad om nog een iets kortere ski te nemen. Des te meer ervaring, des te langer de ski. Een korte ski is gewenst bij het off-piste- en slalom skiën. Wil je gaan race carven? Neem dan niet een te korte ski, je lichaamslengte past het best bij jou. 

De breedte van je ski’s

Het laatste waar je rekening mee moet houden, is de breedte van je ski’s. Hierbij gaat het om de breedte onder de binding. Als de ski breder is in het midden, heb je meer stabiliteit. Bij poedersneeuw is een brede ski dan ook het prettigst. Is het ijzig op de piste? Dan heb je met een smalle ski het meeste grip.

Welke breedte past bij mij?

1.      65 – 74 mm breed: allround skiën, slalom skiën

2.      75 – 88 mm breed: tochten skiën, race carven en allround skiën

3.      88 + mm breed: off-piste skiën, freestyle skiën

Ben je van plan ski’s te huren?

Kies je er deze winter voor om ski’s te huren tijdens je wintersport? Boek dan je skimateriaal in combinatie met je accommodatie. Veel chalets en appartementen zijn namelijk te boeken inclusief skimateriaal en skipas. Kom je er niet uit met het zoeken en boeken? Neem contact op, we helpen je graag verde

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.