-

Ski-uitrusting; wat neem je mee op wintersport?

Heb je bedacht - na het voor de zoveelste keer aanhoren van alle enthousiaste verhalen van je familie en vrienden - dat je de volgende wintersport heel graag met ze meegaat? Dat kunnen wij natuurlijk als geen ander begrijpen. Tijd om je ski-uitrusting bij elkaar te zoeken!

Maar, hoe ziet een complete ski-uitrusting er eigenlijk uit? Wat moet je allemaal meenemen? We maken het je graag gemakkelijk en daarom hebben we hieronder het één en ander voor je op een rijtje gezet. Een goed begin is het halve werk, toch?

Een complete ski-uitrusting, waar bestaat het uit?

Laten we bij het begin beginnen: een goede ski-uitrusting is niet heel goedkoop. Over het geheel genomen is het toch net even iets prijziger dan met je tent op een camping staan. Desondanks is wintersport hartstikke de moeite waard en kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Het nieuwste van het nieuwste aanschaffen is niet persé noodzakelijk; het kopen van tweedehands spullen of het huren van materiaal behoort ook tot de mogelijkheden.

Een ski-uitrusting bestaat in ieder geval uit de onderstaande zaken:

Ski’s

Ski’s zijn er in allerlei soorten en maten, afhankelijk van je skiniveau en skistijl. Laat je vooral bij de skiverhuur of skiwinkel goed adviseren als je voor het eerst op wintersport gaat. Een ski voor beginnende skiërs is vaak soepel en redelijk buigzaam, zodat de bochten in de sneeuw makkelijker te maken zijn.

Skischoenen

Ook bij het aanbod van skischoenen wordt er onderscheid gemaakt tussen beginnende en gevorderde skiërs. Schoenen voor beginnende skiërs zijn flexibeler en soepeler, terwijl gevorderde skiërs het juist fijn vindt als de skischoenen wat stroever zijn. Hou er rekening mee dat skischoenen nooit heel lekker zitten, dat hoort er echt bij. Een goed advies inwinnen bij de skiverhuur of een gerenommeerde wintersportwinkel is echt de moeite waard.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Skischoenen

Skistokken

Eigenlijk gebruikt elke wintersporter (aluminium) skistokken als hulpmiddel tijdens het skiën. Skistokken helpen je om balans te vinden, werken ondersteunend en op vlakkere stukken kunnen skistokken je helpen om extra snelheid te krijgen.

Skihelm

Een skihelm heeft één belangrijk doel en dat is het optimaal beschermen van je hoofd. Heel logisch natuurlijk, want de piste kan behoorlijk hard zijn als je valt. Kinderen tot 18 jaar moeten op de piste verplicht een skihelm dragen, voor volwassenen is het in de meeste wintersportlanden (nog) geen verplichting, maar wordt het wel zeer sterk aanbevolen.

Skibril

Bij een skihelm hoort een skibril, of een zonnebril, dat kan ook. Maar, zeker de laatste jaren dragen de meeste wintersporters een skibril. Het belangrijkste is dat een skibril je ogen goed beschermt tegen sneeuw en zon, waardoor je optimaal zicht hebt zonder dat de glazen beslaan. Daarnaast wordt tegenwoordig een helm met vizier steeds populairder. Waarom? Eigenlijk om de volgende redenen:

  • Je hebt geen losse bril nodig (en kunt hem dus niet verliezen);
  • met een vizierhelm heb je een veel breder zicht;
  • een vizier beslaat veel minder snel dan een skibril;
  • het is ideaal voor brildragers.

Ski-jas

In een te dikke ski-jas kun je niet makkelijk bewegen en daarom moet je rekening houden met het principe van 3 lagen: thermokleding, een ademende tussenlaag (bijvoorbeeld een skipully) en daar overheen je ski-jas. Het belangrijkste aan een ski-jas is dat hij moet ademen, je warm moet houden en tevens wind- en waterdicht moet zijn. Ga vooral eens naar een goede winkel om wat verschillende jassen te passen en laat je niet verleiden  om online een te goedkope jas aan te schaffen, daar zou je spijt van kunnen krijgen als je in een fikse sneeuwbui op de piste staat.

Skibroek

Een skibroek heeft eigenlijk hetzelfde doel als een ski-jas. Daarbij moet je er ook goed in kunnen bewegen. Een goed ademende skibroek die lekker zit is echt van belang, je hebt hem immers elke dag de hele dag aan als je op wintersport gaat!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Skiërs op de piste in skikleding

Thermokleding

Thermokleding mag in je wintersporttas niet ontbreken. Het zorgt ervoor dat het je warm houdt tijdens koude dagen en dat zweet wordt afgevoerd op de warmere dagen.

Skisokken

Houden je voeten lekker warm en bieden tevens enige bescherming tegen de druk op je schenen die skischoenen kunnen geven. Het is belangrijk dat skisokken geen blaren veroorzaken en dat ze goed aansluiten.

Skihandschoenen

Noodzakelijk voor je eigen veiligheid (stel je voor dat je valt en iemand met z'n ski's over je handen gaat... auw!), maar ook met het doel om je handen en vingers warm te houden. Er zijn zowel dikkere als dunnere skihandschoenen, zodat je kan afwisselen, afhankelijk van de temperatuur en eventuele neerslag.

Dan zijn er ook nog optionele attributen, vooral gebruikt door de fanatieke wintersporter:

  • Rugprotector
  • Lawine-uitrusting [de 3-eenheid: schep, sonde en lawinepieper]
  • Ski-onderhoud [skiwax, kantenslijper]

Hoe kom ik aan mijn ski-uitrusting?

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt voor een wintersportvakantie, zul je wel denken: ‘hoe kom ik aan al die spullen? Dat is toch onwijs duur allemaal?’

Zeker, een goede ski-uitrusting is prijzig, maar skikleding en -materiaal hoeft niet persé bij de duurdere winkels aangeschaft te worden. Op Marktplaats en Vinted is vaak ook heel veel te vinden. Tweedehandskleding kan een goede optie zijn. Wil je je kleding toch liever nieuw aanschaffen, maar niet de hoofdprijs betalen? Dan is de Decathlon of DAKA een goede optie. Hier kun je voor een redelijke prijs je ski-uitrusting scoren.

Hoe houd ik mijn wintersport betaalbaar?

  • Huur je skimateriaal in plaats van het te kopen. Zeker als je niet elk jaar op wintersport gaat, kan dat voordeliger zijn. Onderhoud is dan ook niet nodig, wat weer scheelt in de kosten. Daarnaast kun je misschien op internet op zoek naar een kortingscode voor het te huren skimateriaal.
  • Neem vanuit Nederland al de meeste (houdbare) boodschappen mee. De supermarkten in de wintersportgebieden zijn vaak een stuk duurder. Nog een hele goede tip: ga naar een supermarkt die lager in het dal ligt, dit kan net nog wat extra euro’s schelen.
  • Neem een rugzak vol met broodjes en drinken de piste op, zodat je niet in een duur pisterestaurant hoeft te eten.
  • En als laatste: als je de mogelijkheid hebt, is skiën in het laagseizoen zeker aan te raden. Dit scheelt veel geld en daarbij is het op de piste soms ook minder druk.

Hulp nodig bij het zoeken naar jouw perfecte wintersportaccommodatie?

Wij snappen dat je na het lezen hartstikke enthousiast bent geworden en niet kan wachten om richting de bergen en de sneeuw te vertrekken! Ben je nog op zoek naar een toffe wintersportlocatie? Ontdek hier onze mooiste bestemmingen of vraag het onze reisadviseurs. We helpen je graag verder!

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.