-

Voorbereiding wintersport: dit zijn dé tips!

Is de wintersportvakantie al in zicht? Tijd voor een goede voorbereiding. Onnodig voor verrassingen komen te staan, dat wil je natuurlijk niet bij aankomst in het wintersportdorp. Wil je goed voorbereid op reis? Dit is alles wat je moet weten, van uitgebreide reistips tot trainingsoefeningen. Veel plezier op je wintersport!

Heb je nog geen wintersport geboekt? Dan heb je toch echt een stap overgeslagen in je voorbereiding. Bekijk ons aanbod, neem contact op voor een persoonlijk advies en boek je wintersportvakantie naar de besneeuwde Alpen vandaag nog.

Ben je goed verzekerd voor je wintersport?

Een van de belangrijkste dingen om te checken, is je verzekering. Een wintersportvakantie is leuk, maar het brengt natuurlijk ook de nodige risico’s met zich mee. Ieder jaar weer verschijnen er berichten in het nieuws over ongelukken op de piste en gipsvluchten richting Nederland. Onze eerste tip is om je reisverzekering nog eens goed na te kijken. Zorg dat je weet waar je wel en niet voor verzekerd bent en neem zo nodig contact op met je verzekeraar voor extra wintersportdekking.

Welke wintersportspullen heb je (nog) nodig voor je skivakantie?

Als je eenmaal je wintersport hebt geboekt, is het hoog tijd om je ski-uitrusting eens uit de kast te trekken. Kijk eens wat je allemaal nog hebt, of wat je nieuw moet aanschaffen. Misschien heb je je eigen ski’s of snowboard, misschien wil je deze huren in Nederland of op je bestemming? Je skimateriaal bij-boeken op Chalet.be is in de meeste gevallen een handige optie; vraag ons naar de mogelijkheden

Ook is het slim de rest van je spullen even goed na te lopen. Een ski- en zonnebril, handschoenen, jas, broek en skisokken zijn onmisbaar. In Nederland heb je nog tijd genoeg om op zoek te gaan naar goede en betaalbare spullen. Kom je er op plaats van bestemming achter dat je een nieuwe skibril nodig hebt, dan ben je overgeleverd aan de dure shops in je wintersportdorp.

Voorbereiding wintersport: skimateriaal op orde

Wat moet je meenemen op wintersport?

Je kent het wel, volgepakte auto’s op de snelweg richting de Alpen. Koffer op het dak en de achterbak tot aan het dak gevuld. Ja, als je op wintersport gaat, moet je best wat meenemen. Naast je gewone kleren heb je een complete ski-outfit. En in sommige gevallen ook je eigen skimateriaal. Heb je kinderen, dan wordt het helemaal een puzzel om alles in de auto te krijgen. Let wel, met deze paklijst hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je iets vergeet. Zo ben je goed voorbereid!

Hoe krijg je je wintersportspullen in de auto?

Dit blijft natuurlijk elk jaar weer puzzelen. Maar, we hebben wel een geniale tip: Car Bags. Een reistassenset die precies op maat is gemaakt voor elk type auto. De auto inladen is nu echt zó gedaan. Dat scheelt.

Moet je je ski’s laten slijpen?

Ja, dat is wel een goed idee. Je materiaal is al een tijd niet gebruikt en om er echt plezier van te hebben, laat je ze toch even slijpen en waxen. De meeste grote (winter)sportwinkels bieden een onderhoudsservice aan. Nog een kleine tip: zorg ervoor dat je je ski’s en snowboard op tijd laat slijpen en waxen. De ervaring leert dat het aan het eind van het jaar en tijdens het wintersportseizoen zó druk is bij de shops, dat het echt de moeite waard is als je dit op tijd hebt geregeld. Dat is nog eens een goede voorbereiding.

Heb je een vignet nodig voor wintersport?

Dat hangt ervan af waar je heengaat. Rij je zelf met de auto naar je wintersportbestemming in Oostenrijk of Zwitserland? Dan heb je in de meeste gevallen een vignet nodig.

Vignet Oostenrijk 2024/2025

In Oostenrijk heb je in veel gevallen een vignet nodig op de snelweg. Zowel een sticker als de digitale variant, die gekoppeld is aan je kenteken, worden geaccepteerd. In 2024 kost een vignet voor 1 dag €8,60 en voor 10 dagen €11,90. Deze koop je online of aan de grens. Let op: op een aantal trajecten is sinds 2019 geen vignet meer nodig. Lees hier meer over het vignet in Oostenrijk.

Vignet Zwitserland 2024/2025

Ook in Zwitserland is een vignet verplicht. Met je vignet kun je op alle wegen in Zwitserland rijden. Een vignet koop je online, bij de grens of een tankstation. De sticker plak je aan de binnenkant van je voorruit en kost ongeveer €40. Lees hier meer over het vignet in Zwitserland.

Voorbereiding wintersport: vignet oostenrijk en zwitserland

Heb je winterbanden en sneeuwkettingen nodig?

Om veilig naar je wintersportbestemming te rijden, zijn winterbanden en sneeuwkettingen onmisbaar en in sommige landen zelfs verplicht. Lees hier per land de regels omtrent winterbanden en/of sneeuwkettingen. Sneeuwkettingen kun je nieuw kopen, dat kost je al gauw meer dan 100 euro, maar huren is ook mogelijk. Wil je op de berg in slechte weersomstandigheden niet voor verrassingen komen te staan, dan is het bovendien verstandig om thuis alvast te oefenen. Leg zeker 1x je sneeuwkettingen om, dan krijg je er een beetje gevoel voor. Nog een tip: gebruik het voetenmatje van je auto onder je knieën als je in de sneeuw je kettingen moet omleggen.

Welke training is goed voor wintersport?

Tijdens het skiën gebruik je bijna al je spieren. Je beenspieren krijgen het helemaal zwaar te verduren. Wil jij je lichaam voorbereiden? En voorkomen dat je op dag twee en drie van je vakantie kromloopt van de spierpijn? Dan is het verstandig om ongeveer 2 maanden voor vertrek alvast aan je kracht- en uithoudingsvermogen te werken met de juiste oefeningen. Met deze simpele oefeningen, die je steeds zwaarder kunt maken, ben jij goed voorbereid.

Voorbereiding wintersport: oefeningen voor je wintersport

Conditietraining voor je wintersport

Je hoeft echt geen marathon te rennen om fit op wintersport te gaan. Wel is het handig en verstandig om op tijd aan een goede conditie en sterke spieren te werken. Dat kan door elke dag een half uur tot een uur te wandelen of er een hardloopschema bij te pakken. Voorkom blessures! In twee maanden kom je een heel eind als je dagelijks je beweging pakt.

Krachtoefeningen voor je wintersport

Voor skiën en snowboarden heb je veel profijt van een goede rompstabiliteit, kracht in je benen en balans. Bereid je daarom goed voor op je wintersport door 3 a 4x per week een half uurtje onderstaande oefeningen te doen. Je zal er geen spijt van krijgen.

Planken

Ga op een matje liggen en kom vervolgens omhoog zodat alleen je tenen en je onderarmen de mat raken, met je ellebogen onder je schouders. Span je buikspieren aan en zorg ervoor dat je onderrug niet hol trekt. Probeer zo recht als een plank te blijven, in een rechte lijn, billen niet te hoog. Start met 3x30 seconden planken en bouw dit verder op. Gaat dit goed, probeer dan ook eens op je zij te planken, zowel links als rechts.

Squats en Lunges

Voor een squat zet je je voeten uit elkaar op heupbreedte en draai je je tenen iets naar buiten. Zak nu door je knieën alsof je op een stoel gaat zitten en kom dan weer omhoog. Let erop dat je rug recht blijft en je knieën niet voorbij je tenen komen. Start met 3x15 herhalingen en bouw dit verder op. Wil je de oefening uitbreiden? Doe er dan lunges bij. Zet met je rechterbeen een grote stap naar voren met je voet en zak door je knieën tot je linkerknie bijna de grond raakt. Let er ook hier op dat je rechterknie niet voorbij je tenen komt. Stap terug en wissel dan van been. Start met 3x10 lunges en bouw dit verder op.

Kniebuigingen op 1 been

Een op het oog simpele oefening, maar heel effectief als je er echt even aandacht aan besteed. Ga op één been staan, haak je andere voet achter je onderbeen en buig dan helemaal door je knie tot je bijna bij de grond komt. Kom omhoog. Herhaal dit 10x en wissel dan van been. Begin met 3 herhalingen en bouw dit verder uit. Je kunt deze balansoefeningen ook op allerlei andere manieren uitvoeren om het leuk te houden. Probeer bijvoorbeeld maar eens heel ver vooruit te reiken terwijl je op 1 been staat. Of maak schaatssprongen. Werken aan je balans is een goede oefening ter voorbereiding op het skiën. Succes!

Nog meer tips nodig voor een goede voorbereiding?

We helpen je graag bij je voorbereiding. Zeker als je voor het eerst op wintersport gaat, kunnen we ons voorstellen dat je best wat vragen hebt. Geen zorgen. Neem gewoon even contact met ons op.

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.