-

Dit moet je weten voor jouw eerste wintersport

Ga je voor de allereerste keer op wintersport? Super leuk, maar natuurlijk ook spannend. Waar moet je in vredesnaam beginnen? Maak je geen zorgen, voor iedereen is er een eerste keer. Wintersport, dat is vooral genieten. Ga goed voorbereid op pad en beleef een zorgeloze wintersportvakantie!

Chalet.be helpt je stap voor stap met jouw eerste wintersport: 

Welke accommodatie kies ik?

De basis van je wintersport is natuurlijk een fijne accomodatie. Je hebt keuze uit een chalet, appartement, hotel of pension. De keuze voor een accommodatie hangt af van je budget, groepsgrootte en voorkeur. Twijfel je over het type accommodatie? In deze blog kom je erachter welke accommdatie het best bij jou past. 

Wat zijn skiliften?

Skiliften brengen de wintersporters boven op de berg. Het is de manier van transport in een skigebied. Er zijn veel varianten van skiliften. De eerste lift die je pakt is vaak de gondel. Eenmaal in het skigebied heb je verder nog sleepliften en stoeltjesliften. De verschillende varianten worden hieronder kort uitgelegd. 

Sleepliften

Een sleeplift bestaat uit een grote kabel van staal, waar je aan hangt met een steel en een plat, rond zitje aan de onderkant. De kabel wordt door de motor in beweging gebracht. Je klemt de stang tussen je benen en gaat zitten op het ronde pannenkoekje. Het is niet de bedoeling om echt te gaan zitten. Met je ski's onder je voeten en je skistokken in de hand, word je in een staande positie omhoog gesleept.

Stoeltjesliften

Een stoeltjeslift is een skilift die aan een grote, draaiende kabel vastzit. Er hangen banken aan de kabel waar meerdere wintersporters op kunnen zitten. Met 2, 3, 4 of soms zelfs 8 personen wordt je naar boven vervoerd. Voordat je de lift in kan, moet je wachten achter een poortje. Zodra die opengaat, schuif je met je ski's naar voren. De stoeltjeslift komt van achter en je moet op het juiste moment gaan zitten. Het is te vergelijken met de attractie Droomvlucht in de Efteling. Hetzelfde concept, maar dan in de lucht!

Gondel- en kabelbanen

Gondels zijn cabines waar je met ongeveer 6-8 personen in past. Je gaat zitten op een bankje en kijkt door de ramen naar buiten. Aan de buitenkant van de gondel zijn meestal inschuifvakken voor je ski's. Een groot voordeel van de gondel is dat je geen last hebt van wind, regen of sneeuw, want je zit volledig overdekt. Er bestaan ook grotere gondels, sommige bieden plaats tot wel 100 personen! 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Gondellift

Gondel

Wat zijn skipassen?

Een skipas is een ticket voor de skiliften, hiermee heb je toegang tot het skigebied. Skipassen worden ook wel liftpassen genoemd. Je kunt het vergelijken met een OV-kaart. Het is een verplicht vervoersbewijs dat de grootte heeft van een pinpas. In sommige skigebieden is de skipas digitaal, superhandig voor degene die nog weleens wat verliest. Je kan je skipas direct aanschaffen tijdens het boeken van je wintersport. Je chalet of appartement is namelijk te boeken inclusief skipas en skimateriaal. Ook heb je de mogelijkheid om een skipas te kopen bij aankomst in het skigebied. Dit kan vaak beneden bij de gondel.  

Hoe gebruik je een skipas? Je stopt je skipas in je skibroek of jas en loopt richting de elektrische poortjes bij de lift. Zorg dat je de pas opbergt in de linkerkant van je jas of broek, dan wordt je pas automatisch gescand als je er langs loopt. De poorten voor de lift worden geopend! Het is verboden om een skipas uit te lenen. Doe je dit wel, dan loop je het risico op een hoge boete. 

Welke soorten pistes zijn er?

Er zijn vier kleuren die de moeilijkheidsgraad van een piste weergeven. Te beginnen met de groene piste, die is het makkelijkst. Vervolgens komen blauw, rood en zwart op volgorde van toenemende moeilijkheidsgraad. Beginners kunnen prima oefenen op een blauwe piste. Iets meer ervaring en de basistechniek onder controle? Neem een rode piste. De zwarte pistes zijn het moeilijkst, deze zijn er voor de ervaren skiërs. Niet elk skigebied heeft overigens groene pistes. Met name Frankrijk heeft veel groene pistes, dus als beginner weet je waar je moet zijn!

Wat zijn pisteregels?

Pisteregels zijn net verkeersregels. De regels moeten zorgen voor rust, veiligheid en duidelijkheid. Het is verplicht om je hieraan te houden. De pisteregels zijn gemaakt door de FIS, wat staat voor Féderération Internationale de Ski. De FIS heeft 10 regels opgezet die wereldwijd geldig zijn op de piste. De regels zijn als volgt:

 • Respecteer anderen
 • Houd controle over de snelheid en de ski’s of het snowboard
 • Breng andere wintersporters niet in gevaar met jouw gekozen route
 • Inhalen van andere wintersporters mag, als je maar genoeg ruimte maakt
 • Kijk omhoog en omlaag op een gemarkeerde piste als je de piste weer verlaat
 • Voorkom dat je midden op de piste stopt of stilstaat
 • Bij te voet klimmen of afdalen van de piste moet aan de zijkant van de piste worden gelopen
 • Respecteer borden en markeringen
 • Het is verplicht om hulp te verlenen aan andere skiërs en snowboarders in geval van ongeluk. Iedere wintersporter en getuige is verplicht, ongeacht verantwoordelijkheid, zijn of haar persoonsgegevens uit te wisselen na een ongeluk

Wat is een pistekaart?

Een pistekaart is een kaart die alle pistes in een bepaald skigebied weergeeft. De pistes zijn ingedeeld in kleuren om de moeilijkheidsgraad aan te geven. Het is erg handig om zo’n kaart mee te nemen als je de piste opgaat. Zo weet je precies welke pistes voor jou geschikt zijn en welke route je het beste kunt nemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Pistekaart

Pistekaart

Wat heb je bij je op de piste?

Er zijn geen regels of richtlijnen met benodigdheden. Het makkelijkst is om een rugzakje mee te nemen. Wij raden je aan om deze items mee te nemen:

 • Telefoon
 • Powerbank
 • Skipas
 • Pistekaart
 • Portemonnee
 • Zonnebrandcrème
 • Skihelm
 • Handschoenen
 • Skibril
 • Eten en drinken
 • Lippenbalsem

Waar let je op bij het boeken van skilessen?

Zoals je weet, moet je van tevoren veel regelen. Ook skilessen zijn een belangrijk onderdeel van je voorbereiding. Neem je vast een les in Nederland of ga je tijdens je wintersport alles ontdekken? Skilessen kan je van tevoren boeken, zodat je op de dag van aankomst lekker kunt ontspannen. Bij het boeken van een skiles moet je rekening houden met de volgende zaken: 

 • Groepsles of privéles 
 • Aantal dagen les
 • Kosten (groepslessen zijn goedkoper dan privélessen)
 • Locatie van de skischool 
 • Taal waarin de lessen worden gegeven
 • Skimateriaal (Dit is ook handig om van tevoren alvast te regelen)

Hoe zit het met de verzekering van je wintersport?

De meeste wintersporters denken hier misschien niet eens over na, maar het is ontzettend belangrijk. Verzeker jezelf tegen diefstal van skispullen en misschien nog wel belangrijker: ongevallen op de piste. Bekijk in Nederland vast de voorwaarden van jouw reisverzekering. Dikke kans dat jouw dure winterspullen niet vergoed worden bij diefstal. Sluit daarom een aanvullende wintersportverzekering af. Dit vergoed de ski-uitrusting, niet gebruikte dagen van de gehuurde ski-uitrusting, niet gebruikte dagen van de skipas, niet gevolgde skilessen en de kosten voor hulpverlening. Ziekenhuiskosten kunnen in het buitenland veel hoger liggen dan in Nederland. Je kan voor de zekerheid ook de Europese zorgpas aanvragen. Met deze pas heb je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland en zorgkosten worden voorgeschoten.

En dan nog een tip: denk aan je annuleringsverzekering. Het komt helaas geregeld voor dat een geboekte wintersport om wat voor reden dan ook niet door gaat. Herinner je je nog Corona? Met een annuleringsverzekering voorkom je eventuele hoge kosten. 

Wat neem je allemaal mee op wintersport?

De gouden regel voor het inpakken luidt: werk met laagjes! Buiten is het erg koud, maar als je lekker aan het skiën bent in de zon, kan je het snel warm krijgen. De eerste laag kleding die je gaat dragen is thermo-ondergoed. De tweede laag is een dunne skipully of een donsjasje. Een skipully is een vest speciaal ontwikkeld voor de wintersport. De buitenste laag is een waterdichte en/of windbestendige winterjas met een skibroek of snowboardbroek. 

Naast kleding heb je een passende skihelm en skibril nodig. Sjaals, handschoenen, mutsen en skisokken zijn ook noodzakelijk. Ski’s en snowboards, niet geheel onbelangrijk. Deze uitrusting is vaak beschikbaar op locatie om te huren. Wil je zeker weten dat je niks vergeet? Check dan onze paklijst. Wel zo makkelijk!

Vind een accommodatie voor je eerste wintersport

Als je voor het eerst op wintersport gaat, kan dat best overweldigend zijn. Er zijn tal van keuzes die je moet maken. Wees gerust, het gaat een geweldige week worden, eentje om nooit te vergeten. Heb je eenmaal op de piste gestaan, dan wil je elk jaar opnieuw! Hulp nodig bij het boeken van je wintersport? Of wil je gewoon eens met iemand sparren over wat er allemaal mogelijk is? Bel met een van onze vriendelijke en geduldige reisadviseurs, ze zitten te popelen om je te helpen!

Klik hier voor ons aanbod.

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.