-

Met de trein op wintersport: een duurzaam alternatief

Duurzaamheid is een hot topic in de wintersportbranche en staat hoog op de agenda van zowel wintersporters als skiresorts. De toenemende bewustwording van het milieu en de impact die wintersport heeft, leidt tot veranderingen en verbeteringen op het gebied van duurzaamheid.

Helaas is de impact van wintersport op het milieu groter dan we zouden willen. Het vervoer naar, en het beheer van skigebieden vereist veel energie, wat leidt tot een hoge uitstoot van broeikasgassen. Er is veel water nodig voor sneeuwproductie en -bevordering, terwijl water in steeds meer gebieden schaars is. Bovendien worden tijdens een winterseizoen enorme hoeveelheden afval geproduceerd. Niet bepaald duurzaam en met het oog op de toekomst ook geen houdbare situatie.

Duurzame wintersport: initiatieven in de skigebieden

Wintersportgebieden zijn zich steeds meer bewust van duurzaamheid en nemen verschillende stappen om hun impact op het milieu te verminderen. Bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen en windturbines om de energiebehoeften te dekken.

Ook worden er in steeds meer gebieden en bij accommodaties oplaadpunten voor elektrische auto’s geïnstalleerd. En zal je ook vaker elektrisch vervoer tegenkomen, waarmee wintersporters zich binnen de regio kunnen verplaatsen. Zoals in Kaprun, waar in 2021 de eerste elektrische skibus van Oostenrijk in gebruik werd genomen.

Wat je ook steeds vaker gaat zien: afvalmanagement. Het recyclen en composteren van afval neemt een grotere plaats in. Wij waren onlangs zelf in Residenz Drachenstein Wildschönau, waar je op elke gang in het gebouw je afval kan wegbrengen en scheiden. Wanneer het je zo makkelijk wordt gemaakt, kost het ook geen enkele moeite om je steentje bij te dragen.

De opkomst van alternatieve vervoersmiddelen voor wintersport

De afgelopen jaren is er een opvallende trend zichtbaar geworden binnen de wintersportbranche: steeds meer mensen kiezen ervoor om met een duurzamer vervoersmiddel naar de wintersport te reizen. Het gebruik van de elektrische auto neemt toe en ook nemen meer wintersporters de trein. We realiseren ons steeds meer dat we op een gemakkelijke en betaalbare manier kunnen bijdragen aan een groener milieu door voor een duurzamer vervoersmiddel te kiezen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. Trein wintersport

Waarom met de trein op wintersport?

Reizen met de trein is vanuit milieu-oogpunt beter dan met de auto. Treinen vervoeren meer mensen met minder energie per persoon en zijn daarom een stuk energie-efficiënter. Bovendien produceren treinen per kilometer minder CO2-uitstoot dan auto’s. Volgens berekeningen van Milieu Centraal leiden internationale treinreizen tot gemiddeld 2 tot 4 keer minder CO2-uitstoot per reiziger in vergelijking met een autoreis voor twee personen.

De treinmaatschappijen op wintersport

Wanneer je vanuit Nederland naar je wintersportbestemming reist met de trein, kun je gebruik maken van diverse maatschappijen. Wellicht de meest populaire bestemming is Oostenrijk. Ga je op wintersport met de trein, dan kun je zowel overdag reizen als met de Nightjet richting de Oostenrijkse skigebieden toe. Ditzelfde geldt ook voor reizen naar Zwitserland en Italië. Ga je op wintersport in Frankrijk, dan rijdt de speciale Ski-Thalys naar bestemmingen zoals Bourg-St-Maurice en Albertville.

Welke Oostenrijkse skigebieden kun je makkelijk met de trein bereiken?

Vanuit verschillende Europese steden kun je vrij eenvoudig met de trein naar de Alpen reizen. Een goede bestemming is bijvoorbeeld Zell am See, waar het treinstation middenin het dorp ligt en je veelal vanaf het station naar je accommodatie kunt lopen. Ook de Kitzbüheler Alpen zijn per trein goed bereikbaar. In zowel  Kirchberg als Kitzbühel ligt een treinstation. Dat geldt ook voor Westendorf en Brixen im Thale in SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental en voor de dorpen Fieberbrunn, St. Johann in Tirol en St. Anton am Arlberg. Wil jij naar het Zillertal? Kies dan voor Fügen, Zell am Ziller of  Mayrhofen.

Welke Franse skigebieden zijn goed per trein te bereiken?

In Frankrijk is de regio Isère uitstekend per trein bereikbaar. De regio stimuleert het reizen met de trein en heeft daarom een goed netwerk van pendelbussen die vanaf Grenoble naar elk van de 22 dorpen in de regio rijden. De bekendste dorpen in Isère zijn onder meer Alpe d’Huez, Les 2 Alpes, Oz-en-Oisans en Vaujany.

Andere skigebieden die goed per trein te bereiken zijn, zijn Les 3 Vallées, Paradiski La Plagne - Les Arcs, La Rosière en Tignes-Val d'Isere. Om in deze gebieden te komen, pak je de Thalys Sneeuw. De trein stopt onder meer in Moutiers, Aime-la-Plagne en Bourg Saint Maurice, waarna je met een transferbus of taxi verder reist naar je eindbestemming.

Kies een accommodatie in de buurt van het treinstation

Wil jij ook met de trein op wintersport? Dan raden we je aan om in een van de bovengenoemde dorpen een accommodatie te zoeken. Zeker in Oostenrijk is het aanrijden met de trein heel makkelijk en kan je vanaf het station lopend of met een kort ritje in de pendelbus of taxi bij je accommodatie komen. Advies nodig? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.