-

Met de trein op wintersport naar Frankrijk

Kun je met de trein naar Val Thorens, Tignes, Alpe d’Huez, Les Deux Alpes of La Plagne? Het antwoord: zéker. Reizen met de trein naar verschillende wintersportbestemmingen in Frankrijk is héél goed geregeld. Er zijn verschillende mogelijkheden om met de trein op skivakantie naar de Franse Alpen te gaan. Hieronder vind je alle informatie op een rij.

Waarom met de trein op wintersport naar Frankrijk?

 • Geen vertragingen als gevolg van files
 • Geen last van slecht weer onderweg
 • Geen sneeuwkettingen omleggen
 • Meer beweegruimte voor de kinderen
 • Ontspannen aankomen op je eindbestemming
 • Energie-efficiënt met minder CO2-uitstoot

Welke Franse skigebieden zijn goed per trein te bereiken?

In Frankrijk is de regio Isère uitstekend per trein bereikbaar. De regio stimuleert het reizen met de trein en heeft daarom een goed netwerk van pendelbussen die vanaf Grenoble naar elk van de 22 dorpen in de regio rijden. De bekendste dorpen in Isère zijn onder meer Alpe d’Huez, Les 2 Alpes, Oz-en-Oisans en Vaujany.

Andere skigebieden die goed per trein te bereiken zijn, zijn Les Trois Vallées, Paradiski La Plagne - Les Arcs, La Rosière en Tignes-Val d'Isere. Om in deze gebieden te komen, pak je de Eurostar Snow. De trein stopt onder meer in Moutiers, Aime-la-Plagne en Bourg Saint Maurice, waarna je met een transferbus of taxi verder reist naar je eindbestemming.

Handig overzicht: alle skigebieden, dorpen en treinstations op één kaart

Ga je met de trein op wintersport, dan wil je bij aankomst niet te ver meer reizen. Daarom is het handig om een skigebied te kiezen wat écht dicht bij een treinstation ligt. Benieuwd welke skigebieden en dorpen op korte afstand van een treinstation liggen? Bekijk het op onze handige kaart:

Bekijk skigebieden, dorpen en treinstations op de kaart

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Overzicht Franse skigebieden en treinstations

Overzicht skigebieden, dorpen en treinstations in Frankrijk

Welke treinen rijden er naar de Franse Alpen?

Wil je op wintersport naar Frankrijk dan kun je met de Eurostar Snow (voorheen Ski Thalys) of met de Eurostar en vervolgens de TGV. Lees hieronder meer over beide opties en ontdek wat voor jou de beste keuze is.

Eurostar Snow: rechtstreeks naar de Franse Alpen

De beste manier om naar je wintersport in Frankrijk te reizen is met de Eurostar Snow. Deze trein was tot oktober 2023 bekend onder de naam Ski Thalys. Vanaf december rijdt de Eurostar Snow elke zaterdag rechtstreeks naar de Franse Alpen. Het voordeel: de trein rijdt óm Parijs heen, waardoor je niet hoeft over te stappen en tijd bespaart.

Vanaf welke stations vertrekt de Eurostar Snow?

 • Amsterdam CS
 • Schiphol
 • Rotterdam CS
 • Antwerpen Centraal
 • Brussel Zuid/Midi

Op welke 6 stations stopt de Eurostar Snow?

 • Chambéry
 • Albertville
 • Moûtiers
 • Aime-la-Plagne
 • Landry
 • Bourg-Saint-Maurice

Welke skigebieden zijn goed bereikbaar met de Eurostar Snow?

Welke populaire Franse skidorpen zijn goed bereikbaar per trein?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Treinstations Eurostar Snow Frankrijk

Treinstations Eurostar Snow

Waar koop ik tickets voor de Eurostar Snow?

Tickets zijn vanaf eind september/begin oktober te koop via NS International of via Eurostar Snow. Tip: Zet een kruis in je agenda om tickets te boeken. Wees er op tijd bij, want tickets gaan hard.

Hoe reis je vanaf het station naar je eindbestemming op de berg?

Eenmaal aangekomen op het station reis je verder per regionale trein, shuttlebus of taxi. Voorbeeld: een busticket van station Moûtiers naar Val Thorens (enkele reis, +/- 1 uur reistijd) kost ongeveer €10-12 per persoon. Ga je skiën in Les Arcs, dan stap je op station Moûtiers gratis over op de Funiculair (een klein kabeltreintje) waarmee je uitkomt in Arc 1600.

Hoe lang duurt een treinreis naar Frankrijk met de Eurostar Snow?

Vanaf Amsterdam is het iets minder dan 7 uur reizen naar Chambéry. Wil je helemaal door naar Bourg-Saint-Maurice dan doe je er 9,5 uur over.

Moet ik extra betalen voor bagage bij mijn reis met de Eurostar Snow?

Nee, de kosten voor je bagage zijn inbegrepen in de prijs van je treinticket. Voor je bagage is ruimte genoeg in de trein en de medewerkers helpen je met het in- en uitladen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.TGV Frankrijk trein wintersport

TGV Hogesnelheidstrein Frankrijk

Eurostar en TGV: via Brussel en Parijs naar de Franse skigebieden

Wat omslachtiger dan de Eurostar Snow, maar ook mogelijk: met de gewone Eurostar naar Paris Gare du Nord. Vervolgens neem je een metro (10 min. met RER Metrolijn D richting Melun/Malesherbes) naar Paris Gare de Lyon. Daar stap je over op de TGV naar Chambéry. Vanaf Chambéry reis je met een regionale trein, bus of taxi verder naar verschillende bestemmingen in de Alpen.

Vanaf welke stations vertrekt de Eurostar naar Parijs?

 • Amsterdam CS
 • Schiphol
 • Rotterdam CS
 • Antwerpen Centraal
 • Brussel Zuid/Midi

Waar koop ik tickets voor de Eurostar/TGV?

Tickets zijn vanaf 4 maanden voor vertrek te koop via NS International. Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het vaak is. Ga je bijvoorbeeld op 28 december 2024 op wintersport, dan kun je vanaf 28 augustus jouw treintickets boeken. Tip: zoek op de website van NS International alvast jouw vertrekdatum op en laat je e-mailadres achter om een notificatie te ontvangen zodra tickets beschikbaar zijn.

Welke skigebieden zijn bereikbaar vanaf Chambéry?

Vanaf Chambéry kun je met een regionale trein dezelfde route nemen als de Eurostar Snow, maar ook andere richtingen op. Zo bereik je skigebieden die je met de Eurostar Snow niet kunt bereiken.

Wil je weten hoe je jouw wintersportbestemming bereikt met de regionale treinen van de Franse Spoorwegen (SNCF)? Bekijk het overzicht van Franse skigebieden en treinstations in de buurt.

Rijdt er ook een nachttrein naar Franse skigebieden?

Nee, helaas is het niet mogelijk om met een nachttrein vanuit Nederland of België naar de Franse Alpen te reizen. Een aantal jaar geleden leek het erop dat Sunweb dit mogelijk zou maken middels een samenwerking met European Sleeper, maar deze nachttrein is er helaas nooit gekomen.

Boek je wintersport naar Frankrijk

Ben je eruit wat voor jou de beste optie is om met de trein naar je wintersport te reizen? Dan hoef je alleen nog maar een mooi chalet of appartement in Frankrijk te boeken. Bekijk het aanbod en boek direct online of met hulp van onze reisadviseurs. We zitten klaar bij de telefoon om je van advies te voorzien. Tot snel!

Misschien vind je dit ook interessant: