-

Skiën of snowboarden? Wat past het best bij jou?

Iedereen die voor het eerst op wintersport gaat, maakt de afweging tussen skiën of snowboarden. Wat is het makkelijkst om aan te leren? En hoe kom je zo snel mogelijk de berg af zonder al teveel brokken te maken? Een ervaren snowboarder zal zeggen dat snowboarden het eenvoudigst is, terwijl een skiër je zal aanraden om te beginnen op ski’s. Maar wat past er nou eigenlijk het best bij jou?

Voor de een is het makkelijker om te beginnen met skiën, de ander zal gaan snowboarden. Welke keuze je ook maakt, wintersporten vraagt nou eenmaal om toewijding. Net zoals met elke andere sport, oefening baart kunst. De discussie over welke van de twee beter, makkelijker, leuker of gevaarlijk is, zal blijven bestaan. We zetten de belangrijkste ins en outs over het skiën en snowboarden voor je op een rijtje.

Heb je enige ervaring?

Ben je al jaren aan het skiën of snowboarden? Dan wordt het een lastige opgave om uit te wijken naar de andere wintersport. Op het moment dat je vertrouwd bent met skiën, zal het heel onnatuurlijk aanvoelen op een snowboard. Als skiër sta je namelijk in een natuurlijke houding en je beweegt recht vooruit. Snowboarders bewegen niet voorwaarts, je stuurt jezelf in de goede richting door je hoofd te draaien en je gewicht te verplaatsen. Het kan als beginner erg helpen wanneer je ervaring hebt met soortgelijke sporten. Heb jij ervaring met surfen of skateboarden? Dan zal het snowboarden voor jou natuurlijker aanvoelen dan skiën. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet voor de ander kan kiezen. Waar een wil is, is een… piste!

De kwetsbaarheid van skiën en snowboarden

Als snowboarder kom je het vaakst in aanraking met de piste. Skiërs kunnen onverwacht stoppen en op hun voeten blijven staan, terwijl snowboarders sneller op hun billen belanden. Over het algemeen heb je als snowboarder vaker blessures aan het bovenlichaam, voornamelijk de polsen. Kies jij ervoor om te skiën? Dan kun je wat sneller last krijgen van je knieën. Zeker na een aantal dagen treedt de verzuring op, waardoor er meer druk komt te staan op je gewrichten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. snowboard

In welk skigebied ga je wintersporten?

Snowboarders worden niet blij van sleepliften, kijk hier dus goed naar voordat je een skigebied kiest. Ook stoeltjesliften zijn in het algemeen makkelijker voor skiërs, je hoeft je ski’s namelijk niet los te maken. Snowboarders moeten in de lift één schoen losmaken, om vervolgens met de nodige techniek weer uit te stappen. Een lastige opgave als je net begint met snowboarden. Veel vlakke passages? Ook dat is geen pretje voor de meeste snowboarders. Ze hebben namelijk geen stokken om zichzelf naar voren te duwen. Het liefst boarden ze op lange en brede pistes, zodat ze hun boots zo min mogelijk los hoeven te maken. Voor skiërs zijn er minder vereisten aan een skigebied, sleepliften en vlakke passages zijn minder erg. Als beginner is het natuurlijk wel fijn als er veel flauwe afdalingen zijn om op te oefenen.

Welke wintersport is het populairst?

Snowboarders, je ziet ze steeds vaker voorbijkomen op de piste. Waar het overgrote deel vroeger nog begon op ski’s, zie je dat steeds meer wintersporters tegenwoordig beginnen met snowboarden. Zeker de jongere generatie kiest eerder voor het snowboarden. Niet zo gek, want snowboarden bestaat nog helemaal niet zo lang. Het snowboarden is de laatste jaren erg populair geworden, waardoor je ziet dat het pistebeeld langzaam aan het veranderen is. Skiën wordt vaak gezien als stijlvol, terwijl het snowboarden wat stoerder is. Of het nou cool is of niet, steeds meer beginners kiezen ervoor om te gaan snowboarden, dat had je een tijd geleden niet kunnen bedenken.

Is skiën of snowboarden makkelijker?

Zoals eerder gezegd, met skiën sta je in een natuurlijke houding. Dit maakt het makkelijker om het skiën aan te leren. Je krijgt de basis sneller onder de knie, maar snel goed worden vraagt veel tijd en inspanning. Het snowboarden is in het begin wat lastiger om aan te leren, maar op het moment dat je het eenmaal te pakken hebt, maak je snel stappen. Buiten het skiën en snowboarden om zorgt het snowboarden wel voor meer voordelen na een dag op de piste. Met snowboardschoenen loop je wat makkelijker dan met de keiharde skischoenen. Ook hoef je alleen een board te dragen richting de lift. Skiërs moeten hun ski’s en stokken meenemen als ze de piste afkomen.

Of je nu gaat skiën of snowboarden, voordelen en nadelen houd je altijd. Geef het allebei en kans een kies voor een ski – en snowboardles, zo kom je er snel genoeg achter wat bij jou past. Ben je er al uit en ga je voor snowboarden? Bekijk dan ons blog voor snowboarders waarin we de 10 beste wintersportgebieden uitlichten. Een chalet of appartement boek je eenvoudig bij Chalet.be. Zoek en boek je accommodatie of maak gebruik van de kennis van één van onze reisadviseurs, ze helpen je graag verder!