-

De 10 beste wintersportgebieden om te snowboarden

Ga jij ieder jaar snowboarden of zit je er aan te denken om dit seizoen voor het eerst te gaan boarden tijdens jouw wintersportvakantie? Voor snowboarders zijn er in ieder geval meer dan genoeg passende bestemmingen te vinden. Naast de sneeuwzekerheid van een skigebied zijn er nog meer beoordelingscriteria om rekening mee te houden. Chalet.be zet de 10 beste wintersportgebieden voor snowboarders op een rijtje.

Bij de keuze voor een skigebied houd je rekening met verschillende factoren. De één stelt wat minder eisen dan de ander, maar het is handig als je vooraf weet wat je kunt verwachten. Een belangrijke factor voor snowboarders is de lengte en breedte van een piste. Het liefst stoppen ze zo min mogelijk om te voorkomen dat ze hun boots los moeten maken. Pistes met vlakke passages? Nee, daar worden snowboarders niet blij van. Ook een overvloed aan sleepliften kan leiden tot veel ergernis. Off-piste mogelijkheden zijn voor sommige wintersporters van groot belang, evenals snowparken. Afhankelijk van je niveau kun je gebruik maken van de verschillende pipes, rails, boxen en ramps. Kortom, genoeg facetten om rekening mee te houden bij de beoordeling van een wintersportgebied.

1.      Les Arcs – Frankrijk

Frankrijk staat onder veel wintersporters bekend om de lange, maar vooral brede pistes. In Les Arcs is er genoeg te doen voor snowboarders, zowel op als naast de piste. Afhankelijk van je wensen, verblijf je in één van de verschillende gedeelten: Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 of Arc 2000. Waar Arc 1800 bekend staat om het bruisende nachtleven, vind je in Arc 1600 weer wat meer rust. Voor iedere doelgroep is er een andere uitvalsbasis in Les Arcs. Les Arcs, gelegen in skigebied Paradiski, is voor zowel de beginnende als gevorderde snowboarder zeer geschikt. Samen met La Plagne is er voor 425 km aan pistes te vinden. Het ruime aanbod aan off-piste mogelijkheden en het gevarieerde snowpark maakt het een compleet wintersportgebied voor snowboarders.

Bekijk accommodaties in Les Arcs

2.      Tignes – Frankrijk

Tignes, onderdeel van de Olympische Winterspelen in 1992, is ook erg geliefd onder snowboarders. Er zijn meerdere funparken te vinden om je als snowboarder uit te leven, in Tignes zelf en in La Daille. Met totaal 300 kilometer aan aaneengesloten pistes zijn er genoeg afdalingen om flinke tochten te maken in de sneeuw. Je moet goed je best doen wil je het hele gebied zien tijdens jouw wintersportvakantie. Als ervaren snowboarder kun je het beste naar de ‘Roche de Bellevarde’ gaan. Deze zwarte, uitdagende piste brengt je naar het centrum van Val d’Isère en is het speelveld voor veel wedstrijden. Tignes dient ook als een uitstekende uitvalsbasis voor een weekje freeriden. Het is de perfecte plek om off-piste te leren snowboarden.

3.      Ischgl - Oostenrijk

Het Oostenrijkse dorpje Ischgl is onderdeel van de Silvretta Arena. Dit skigebied ligt vlakbij de Zwitserse grens, waardoor je overdag naar Zwitserland kunt snowboarden. Het Zwitserse Samnaun is namelijk verbonden met Ischgl. Voor snowboarders is er in Ischgl 239 km aan pistes te vinden, waarbij de Silvretta Arena beschikt over een totaal van 367 km aan pistes. Ischgl heeft het grootste aaneengesloten freestylepark van de Alpen. Naast het moderne dorp en de gezelligheid in het dal, is er continue ontwikkeling op de piste. Met nieuwe technieken en geavanceerde liftsystemen gaat Ischgl zeker met de tijd mee. Professionele snowboarders kiezen dan ook vaak voor het hooggelegen wintersportgebied. Met meer dan 90% aan pistes boven de 2.000 meter kies je bovendien voor sneeuwzekerheid. Meet de snelheid waarmee je van de piste afkomt en geniet van de verborgen off-piste mogelijkheden die het gebied te bieden heeft.

4.      Verbier - Zwitserland

Verbier ligt in het Zwitserse Les Quatres Vallées en is zeer populair onder snowboarders. Buiten het feit dat het chique dorp met Zwitserse charme erg sfeervol is, is er veel mogelijk voor de beginnende en ervaren snowboarder. Beginnende snowboarders kunnen perfect oefenen op de lager gelegen pistes, terwijl de ervaren snowboarders vanaf het hoogste punt, de Mont Fort, afdalen van de pikzwarte pistes. Verbier staat ook bekend om de verschillende freeride kampioenschappen die het organiseert. De Freeride World Tour vindt plaats in het Zwiterse Verbier, waardoor er aan off-piste mogelijkheden geen gebrek is. Zoek je een andere uitdaging? Dan is de 15 kilometer lange buckelpiste die begint vanaf de top van de Mont Fort je op het lijf geschreven. Enthousiast? Bekijk de accommodaties in Verbier.

5.      Sankt Anton am Arlberg – Oostenrijk

Ben je als snowboarder op zoek naar off-piste routes? Skigebied Ski Arlberg is verreweg het beste freeridegebied van Oostenrijk. Als snowboarder moet je hier echt een keer geweest zijn. De langste piste in dit gebied is meer dan 10 kilometer lang, waardoor je je er als snowboarder goed kunt uitleven. Voor freestylen is dit gebied wat minder geschikt, maar dit wordt gecompenseerd met de uitdagende pistes en off-piste mogelijkheden. Vooral voor ervaren en vergevorderde snowboarders is Sankt Anton een aanrader. De blauwe pistes worden vaak ervaren als rood en daarom is het voor de beginnende snowboarder niet altijd even gemakkelijk. Je kunt er gelukkig ook nog voor kiezen om wat eerder de après-ski in te duiken, want ook in Sankt Anton is het fantastisch om uit te gaan.

 Tekst gaat verder onder de afbeelding.Off-piste snowboarder

6.      Val Gardena (Dolomieten) – Italië

Het bekendste wintersportgebied binnen de Dolomieten is Val Gardena. Deze bestemming mag dan ook zeker niet ontbreken als het gaat om de beste snowboardbestemmingen. Onder veel wintersporters staat dit gebied ook wel bekend om de Sella Ronda. Het is geweldig om als snowboarder in Val Gardena rondom het Sella-massief boarden. Niet heel uitdagend voor de gevorderde snowboarder, maar zeker de moeite waard. De Dolomieten behoren namelijk tot één van de mooiste berglandschappen ter wereld volgens de UNESCO Werelderfgoedlijst. Uitdaging zoek je in één van de twee funparks. Ook is er een halfpipe en er zijn mogelijkheden wat betreft boardercross. Zeker voor de beginnende snowboarder is dit een ideale bestemming, dit komt mede door het overgrote aandeel blauwe en rode pistes.

Bekijk accommodaties in Val Gardena

7.      Laax (bij Flims) – Zwitserland

Het Zwitserse Laax (bij Flims) is voor veel snowboarders een zeer gewaardeerde bestemming. Niet alleen voor de beginnende snowboarder, maar ook onder ervaren snowboarders is het erg geliefd. Met boardercrosses en halfpipes is er bovendien genoeg variatie op de piste. Ook voor kinderen is er een mini-boardercross aanwezig. Er zijn meerdere funparks en het nieuwste ‘Ils Plauns snowpark’ zorgt voor een gevarieerd aanbod voor freestylers. Ook is er een ruim aanbod aan zwarte pistes in het hooggelegen skigebied. Naast freestylen kun je ook heel goed freeriden in dit gebied. Dit snowboardvriendelijke gebied in Zwitserland is dan ook zeker een aanrader.

8.      Alpe d’Huez – Frankrijk

Eén van de grotere wintersportgebieden in Frankrijk is Alpe d’Huez. Vanaf het hoogste punt, Pic Blanc, pak je een van de lange zwarte afdalingen naar beneden. Het gebied heeft tevens veel vlakke blauwe en rode pistes, die te vinden zijn op de gletsjers. Zo is er voor iedere snowboarder wel wat te vinden. Ook bij deze Franse wintersportbestemming zijn weer veel off-piste mogelijkheden te vinden. Door de hoge ligging kun je er tot diep in het seizoen snowboarden. De ligging van het gebied zorgt ervoor dat je onder zonnige omstandigheden kan genieten van je wintersport. Er is op de piste ‘Premier Tronçon’ bovendien een snowpark te vinden met halfpipe. Naast de beroemde Tour de France etappe is Alpe d’Huez dus ook een bekend gebied onder snowboarders.

9.      Avoriaz – Frankrijk

Les Portes du Soleil, gelegen op de grens van Frankrijk en Zwitserland, is het gebied waar wintersportdorp Avoriaz toebehoort. Je vindt hier voor iedere snowboarder wat wils. Hele brede pistes voor beginners en veel buckelpistes voor de liefhebber. Je kunt hier snowboarden op de beruchte ‘muur van Avoriaz’, dit is een steile piste met zeer hoge buckels. Avoriaz is tevens een van de eerste gebieden met een snowboard-only sectie. Het snowboardvriendelijke gebied heeft vier verschillende funparken met eigen liften, zodat je je de hele dag zoet bent met freestylen. Het is zo ingedeeld dat je op basis van je eigen niveau kunt freestylen. Een echte snowboardaanrader in de Franse Alpen met verschillende leuke chalets en appartementen.  

10.  Sölden – Oostenrijk

Tot slot is Sölden, gelegen in het Ötztal een absolute aanrader voor snowboardfanaten. Het is voor iedere freerider een ideale bestemming. Als beginner oefen je bij de Giggijoch, dit deel off-piste is niet zo steil. Aan de overkant vind je de Gaislachkogl, waar vooral ervaren snowboarders hun freeride-ervaring tentoonstellen. Geniet je liever van geprepareerde pistes? Ook dat kan, zeker in AREA 47. Dit snowpark is onder snowboarders erg populair geworden door de continue verbetering van het park. Jaarlijks vinden er wijzigingen plaats, waardoor het ieder jaar weer een verrassing is welke freestyle-onderdelen je kunt toevoegen aan jouw run. Gelukkig voor snowboarders zijn de meeste pistes erg breed, variërend in steile en minder steile afdalingen.

Bekijk ons aanbod in Sölden. Ben jij er nog niet uit welke wintersportbestemming het gaat worden? Bekijk ons gehele aanbod chalets en appartementen in de verschillende skigebieden of neem contact op voor een passend advies.

 

 

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.