-

Wintersport zonder skiën? Genoeg te doen!

Een wintersportvakantie betekent al lang niet meer alleen maar skiën. Sterker nog, er zijn tal van andere leuke wintersportactiviteiten om te doen. Waar het merendeel van de wintersporters nog altijd de piste opgaat, vind je steeds meer niet-wintersporters in de Alpenlanden. Wintersport, dat is meer dan alleen skiën. Ga jij het ontdekken?

Er zijn genoeg activiteiten om te ondernemen tijdens een wintersportvakantie. Ga je met de familie? Dan is er een grote kans dat een deel de piste niet (meer) op gaat. Opa en oma zullen er misschien eerder voor kiezen om te gaan wandelen of langlaufen. Wintersport draait niet voor iedereen om skiën. Wintersport betekent ook ‘quality time’ met elkaar. Samenzijn en genieten van de prachtige besneeuwde berglandschappen. Ga je niet de piste op? Dan geniet je van je rust en zoek je ontspanning in de wellness. Wil je toch een beetje inspanning, maar ga je niet skiën? Dit zijn de opties:

Langlaufen

Naast snowboarden en skiën is langlaufen een bekende wintersport. Word één met de natuur en ga weg van alle drukte op de pistes. Je beweegt jezelf voort door de loipes en bent sportief bezig in de buitenlucht. In de meeste skigebieden vind je naast de vele pistes ook genoeg loipes, wel zo fijn. Binnen een gezelschap met verschillende wintersportvoorkeuren splits je dan overdag eenvoudig op en ben je ’s avonds toch bij elkaar. Ski Amadé – Salzburger Sportwelt is de perfecte wintersportbestemming voor langlaufers binnen de groep. Met 260 kilometer aan loipes ben je wel even zoet. Er is zelfs een 60 kilometer lange loipe in dit wintersportgebied. Ga jij de uitdaging aan en streep jij de Tauernloipe in één dag af?

Rodelen

Ook altijd leuk om te doen tijdens de wintersportvakantie: rodelen. Met een slee zet je de afdaling in naar beneden. Ben je een echte snelheidsduivel? Dan moet je rodelen zeker niet onderschatten, je haalt behoorlijke snelheden met deze wintersport. Sommige routes zijn te bereiken met de gondel en de lengte en duur van de route kan behoorlijk oplopen. Tijdens een verblijf in Bramberg am Wildkogel maak je kennis met de langste rodelbaan van Oostenrijk. De rodelafdaling is maar liefst 14 kilometer lang. Dat wordt genieten!

Geniet van lokale specialiteiten

Gaat iedereen de berg op voor een standaard skidag? Tijd voor jou om te genieten van lokale specialiteiten. Ieder wintersportland heeft zo haar eigen specialiteiten. Geniet in Frankrijk van de traditionele fondue of proef een lokale quiche. Ga je naar Oostenrijk? Dan moet je zeker de Tiroler Gröstl, kaiserschmarrn of een Wiener Schnitzel proberen. En wat dacht je van al het lekkers dat Italië te bieden heeft? De Italiaanse keuken is een absolute aanrader.

Wandelen

Wissel het culinair eten af met het bekijken van lokale bezienswaardigheden. In de winter zien de ingesneeuwde trekpleisters er nog mooier uit. Elk wintersportgebied heeft  een aantal wandelroutes in het dal, maar ook zeker op de berg. Dat is het leuke aan wandelen in een wintersportgebied. Je wisselt de wandelingen door het wintersportdorp af met wandelingen op hoogte. Door de bossen op geprepareerde paden en langs de besneeuwde alpenweiden. Er is genoeg afwisseling te vinden.

Sneeuwschoenwandelen

Vind je het lopen een beetje saai? Dan is sneeuwschoenwandelen misschien iets voor jou. Op sneeuwschoenen loop je door de bergen op ongeprepareerde paden. Je komt op plekken waar nog niemand is geweest en vormt de eerste sporen in de sneeuw. Bewegend door de metersdikke poedersneeuw is het een compleet nieuwe ervaring. Voor zowel jong als oud is dit een uitstekende optie, je maakt het namelijk zo uitdagend als je zelf wilt. Loop zelfstandig op geprepareerde paden of boek een gids en ga samen op avontuur.  

Tekst gaat verder onder de afbeelding. sneeuwschoenwandelen

Wintersport op ijs

In Nederland hopen we ieder jaar op ijs, zodat er weer geschaatst kan worden. Ga je op wintersport? Neem dan ook je schaatsen mee, want in de Alpen ligt er zeker ijs. Schaatsen is misschien het meest populair, maar vergeet ook zeker niet andere ijssporten als curling, ijsklimmen of bobsleeën. IJsklimmen doe je op bevroren watervallen of op een ijswand. Een absolute aanrader als je van een beetje uitdaging houdt. Voor schaatsen of curling zijn er genoeg ijsbanen te vinden, maar ook in de buitenlucht begeef je je op glad ijs. Bij een wintersport in Paradiski – La Plagne ga je het snelst over het ijs heen. Hier heb je namelijk de mogelijkheid om te bobsleeën op een Olympische bobsleebaan.

Ontspanning in de wellness

Het blijft heerlijk om na een dag op de piste te ontspannen in de wellness. Maak gebruik van de verschillende faciliteiten en wissel af tussen het Turks stoombad, de sauna en het zwembad. De wellness is natuurlijk ook een optie voor niet-wintersporters. Terwijl je familie en vrienden inspanning leveren op de koude piste, geniet jij van de warmte in de sauna. Boek je een chalet met sauna of zwembad, dan bof je helemaal en heb je de wellness in huis!

Leuke wintersportdorpen

Er moet natuurlijk wel iets te beleven zijn in een wintersportdorp, anders heb je weinig mogelijkheden naast het skiën of snowboarden. Bekijk de onderstaande skigebieden, daar vermaak je je zeker ook zonder te skiën.

-          Oostenrijk: Skicircus Saalbach / Hinterglemm / Leogang / Fieberbrunn

-          Frankrijk: Les Portes du Soleil

-          Italië: Dolomieten – Val Gardena

-          Zwitserland: Jungfrau Region

Ga je deze wintersport wat anders doen dan skiën? Ook dan boek je een passend chalet of appartement eenvoudig online. Kom je er niet helemaal uit? Neem contact op, onze reisadviseurs helpen je graag verder!

 

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.